מגדלים ירקות במרפסת – "חריש למאכל"

0
פרסום ישן

כשהגעתי לחריש לפני כחצי שנה, הדבר הכי טוב שקרה לי היה לגלות את הפעילים החברתיים של המרכזים לצדק חברתי, וביניהם את פעילי "חריש למאכל". קבוצה של אנשים מקסימים, שחולמים שבכל חריש יהיו מלא מרפסות עם גידולים למאכל, הם מנדבים מידע ותמיכה לכל מי שחשקה נפשו בגידול עגבניות במרפסת, בחצר, וגם למי שרוצה להקים גינת מאכל בשטחים הציבוריים של בתי המגורים המשותפים. גם כאלו כבר יש כמה בחריש. תענוג!

לאחרונה הנושא הפך לטרנד אורבני עולמי. אנשים מתחילים להבין שלגדל צמחי מאכל במרפסות, ובחצרות של בניני מגורים זה משהו שדורש מעט משאבים ומתגמל בכל כך הרבה צורות.אדמה, קצת מים, מעט זרעים/שתילים ואור שמש – זה כל מה שצריך בשביל להתחיל לראות צמיחה, ירוק בעיניים, פרחים, ירקות, עלי תה ותבלין. זה מפצה על הריחוק מהטבע – יש לך טבע במרפסת. לפי עונות. עם קצת מזל גם פרפרים וציפורים יבואו לבקר. זו פעילות שטובה לגוף ולנפש, לעין וללב, לבטן ולפה. פעילות מלמדת ומעצימה לכל המשפחה, עם שמחה וסיפוק (וכן, מה לעשות, גם כמה אכזבות קטנות פה ושם. כמו בחיים).

גינת תבלינים אודם 11

קשה להסביר איזה אושר בשבילי זה לצאת למרפסת וללקט עלי בייבי וחסה לסלט, לקטוף קצת פטרוזיליה, עגבנייה או תות בשל. כמה מרגש לראות ראש פצפון של כרובית המתגלה בין המון עלים ענקיים. באותה מידה נהיה יותר קל להבין למה כרובית עולה 9 שקלים לקילו, כשרואים כמה זמן לוקח לה לגדול ולכמה מים היא זקוקה.

לא אשכח את הפליאה שחשתי כשיצא לי הפרח הראשון בשיח התותים: מה, ככה נראה הפרח? מהדבר הזה יצא תות?!, אמנם גם אם אתם מגדלים כמה שתילי תותים – אל תצפו לסלסלת תותים מלאה פעמיים בשבוע – אבל לראות איך התות פורח, גדל ומאדים, ולקטוף תות פה ותות שם – זו חוויה נפלאה. כמה שתילי חסה בחורף לעומת זאת, כן יכולים להניב שפע עלים טריים ורעננים לשימוש יומיומי.

מאז שאני מגדלת צמחי מאכל במרפסת התרגלתי להודות יותר על כל פירור מזון שמגיע לשולחני כי אני מודעת לתהליך שעובר כל זרע עד שהוא הופך לאוכל.

כמי שגרה עד כה 20 שנה בבתים צמודי קרקע, גיליתי שגינה במרפסת הרבה יותר פשוטה ונוחה לי להקמה ולתפעול. כל מה שצריך בשביל להתחיל זה שניים שלושה שקים עם תערובת שתילה, כמה עציצים וכמה זרעים/שתילים, וקצת מידע, הדרכה ותמיכה.

בתחילת כל עונה מחכות לנו ההדרכות המעולות של מעוז לואנץ. בקבוצות הפייסבוק והוואטסאפ אנשים עם לב ענק חולקים מידע וחולקים זרעים וייחורים.

מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק "מגדלים ירקות – בחריש למאכל" https://www.facebook.com/groups/914421635732101
ולקבוצת הוואטסבאפ של "חריש למאכל" https://chat.whatsapp.com/CqnxY1OzFxGJKJJnoI0muz
בקרוב נתארגן להדרכת השתילה של האביב, ושם נפרסם את המידע.

*טיפ חשוב – אם אתם או חברים בעניין, בדרך לשכור או לקנות דירה –קחו בחשבון שמרפסת למאכל, בעיקר בחורף, זקוקה לכמה שעות שמש ביום.  (צמחי תבלין ותה יכולים להסתפק בפחות).

כותבים

השאר תשובה

Please enter your comment!
Please enter your name here